Itt az oldal eleje
SzIG | Cikkek, beszámolók

Advent Bécsben

Bécsi kirándulás – 2019. november

Az egykori császárváros Ausztria legnagyobb városa. 23 kerületből áll, a belváros a világörökség része.

Akár órákig is tudnám sorolni, mennyi mindent tudok Bécsről, hisz idén harmadszorra vehettem részt az adventi kiránduláson. Még mielőtt bárki azt hinné, harmadszorra már igencsak unalmas lehetett, fel kell világosítanom: az idei volt az eddigi legjobb bécsi kirándulás!

Egy hosszú buszút után ebédidőben érkeztünk meg Bécsbe. Első állomásunk a természettudományi múzeum volt, ahol érdekesebbnél érdekesebb kiállításokat tekinthettünk meg. Megcsodálhattuk a világ első szobrát is, amely mindössze tíz centi. Ezt a rendhagyó töri- és biológiaórát egy kis szabadidő követte. Hofburgon keresztül közösen átsétáltunk a Stephansdomhoz, ahol szabadon engedtek minket. Kedvünkre vásárolhattunk, nézelődhettünk a hatalmas sétálóutca üzleteiben. A szabadidő után foglaltuk el a szállást. Este besétáltunk a városházához, ahol a karácsonyi vásári hangulatba kóstolhattunk bele. A bátrabbak korcsolyát húztak, s kipróbálták a különleges bécsi korcsolyapályát. A vásár hatalmas és nem utolsó sorban gyönyörű, mindenkinek garantáltan karácsonyi hangulata lett. Késő este kerültünk ágyba.

Másnap reggeli, majd nyakunkba vettük a lábunkat és irány a Hundertwasserhaus! Számomra hihetetlen látványt nyújtott a furcsa, színes, fákkal benőtt lakóház, szívesen megcsodáltam volna belülről is, de mivel ez egy tényleges lakóház erre nem volt lehetőségünk. Miután kicsodálkoztuk magunkat, a Práter felé vettük az irányt. A panoptikumban találkozhattunk az amerikai elnökkel, a német kancellárral, sőt még Beethovennel is! Beülhettünk Schubert mellé zongorázni, minden valamire való híres emberrel kezet rázhattunk. Persze csak a viaszból készült másukkal, hisz a panoptikum a viaszszobrairól híres. Bevallom a bejáratnál álló báburól elsőnek nem vettem észre, hogy nem is igazi, illedelmesen köszöntem neki, erre Kitti világosított fel, hogy ez csak egy viaszszobor.

A hírességek megcsodálását a személyes kedvenc helyem, Schönbrunn követte. Teljesen rabul ejtett a kastély, a hatalmas, elképesztő parkjával, és a hozzátartozó fantasztikus panorámával. Indulás előtt még bebarangolhattuk a kastély előtti adventi bazárt is, aztán buszra szálltunk. Élményekkel gazdagodva, karácsonyi hangulatban, és azt hiszem egy kicsit szomorúan, hogy csak ilyen rövid időt tölthettünk itt, elhagytuk Bécset. Hétóra körül érkeztünk meg Dunaújvárosba. Hála a szuper szervezésnek, idén is fantasztikusan jól éreztük magunkat, már alig várom a következő decembert!

Szekszárdi Dóra, 11. B