Kisbiológusok találkozója 2016


1

Ebben a tanévben 24. alkalommal rendezte meg a természettudományok és sport munkaközösség a Kisbiológusok találkozóját 2016. március 19-én szombaton.  A nagy hagyományokkal rendelkező egynapos diákkonferenciát a Víz világnapja alkalmából minden évben a városi és városkörnyéki általános és középiskolás diákok számára hirdetjük meg. A rendezvényt gimnáziumunk igazgatója, Müllerné Ódor Marianna nyitotta meg.  A biológia tudomány iránt elhivatott diákok különböző témakörökben mondták el előadásaikat a szakértő zsűri, a felkészítő tanáraik, a versenytársak és a szülők előtt. Ezzel kiváló lehetőséget kaptak a kisbiológusok arra, hogy elmondják, milyen biológiai témával foglalkoznak, milyen megfigyeléseket végeznek, melyik egészségügyi probléma foglalkoztatja őket, mit gondolnak a globális környezetvédelemi problémákról, vagy éppen milyen sok mindent tudnak kedvenc állataikról. A zsűritagok nagy örömmel hallgatták meg a diákokat, majd hozták meg döntésüket. Az értékelés szempontjai voltak a témaválasztás, a szemléltetés és az előadásmód, külön kiemelve a saját kutatási eredményeket is.  A legkiválóbb előadásokat könyvekkel jutalmazták minden témakörben. A verseny támogatói közül szeretnénk köszönetet mondani Trencséni Istvánnak és családjának, Petőné Parádi Juditnak és Pető Zsoltnak, az Euroshow Kft képviseletében és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetnek, akik lehetővé tették mindezt számunkra ebben a tanévben is. Köszönjük szépen azoknak a gimnazistáknak a segítségét, akik finom süteményekkel támogatták rendezvényünket.  Külön dicséret illeti a 9. A és a 10. C osztály azon tanulóit, akik a rendezvényünk lebonyolításában vettek részt.

Az általános iskolások korcsoportjában három tanteremben zajlott a verseny:

Etológia I. témakörben zsűritagok voltak: Éberhardt Béla nyugdíjas erdőmérnök, Szendrődi Tibor kertészmérnök, növényorvos, és Bognár Zsófia az ELTE biológia szakos egyetemi hallgatója.


2

Versenyeredmények:

  1. hely Bagi Nóra 5. E (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)
  2. hely Kiss Dóri 5. A  és Sóti Péter 5. A (Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola)

Különdíjasok: Czikle Szabina 6. E és Fink Radó Zalán 5. E (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)

Etológia II. témakörben zsűritagok voltak: Csathó Katalin, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola biológia és kémia szakos középiskolai tanára és Biliczki Gabriella, a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium biológia és matematika szakos tanára.

 


3

Versenyeredmények:

  1. hely   Sárosi Szabina 7. B (Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola)
  2. hely Tauser Gerda 7. (Dunavecsei Petőfi Sándor Általános Iskola)
  3. hely Csontos Alex 7. (Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola)

Különdíjasok: Maár Martin 5. E (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium) és Lázár Gréta (Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola)

Szabadon választott témakörben zsűritagok voltak: Tóth László, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi főtanácsosa, Barócsainé Takács Mónika iskolánk ifjúsági védőnője és Pécsi Csilla gimnáziumunk kémia, matematika és fizika szakos középiskolai tanára.

 

 4

  1. hely    Vad Zsombor 7. (Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény)
  2. hely Szabó Kornél 7. C (Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola)
  3. hely Szabó Dorka 7. C (Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola)

Különdíjasok: Fodor András 8. (Dunavecsei Református Kollégium Gróf Teleki József Általános Iskola) és Szendrey Kitty 7. (Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény)

A középiskolások korcsoportjában két tanteremben zajlott a verseny:

Az ember egészsége témakörben zsűritagok voltak: Dr. Ódor István háziorvostan szakorvos, Nagy Lajos, a Mezőföld Gimnázium és Szakközépiskola megbízott intézményvezetője, biológia-történelem szakos középiskolai tanár és Garamszeginé Szűcs Ildikó, gimnáziumunk kémia és matematika szakos középiskolai tanára.


5

Versenyeredmények:

  1. hely   Szalai Viola 9. E (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)
  2. hely   Rálik Lolita 11. A (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)
  3. hely Kandikó Lídia 11. B (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és  Kollégium)

Különdíjasok: Al-Sheraji Nada Mohamed 12. A és Bagi Virág 11. E (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)

Szabadon választott témakörben zsűritagok voltak: D. Szűcsné Takács Andrea, a Szent Pantaleon Kórház Szülészet- Nőgyógyászat osztály egészségügyi gyakorlatvezetője és Kovács Róbert, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet tanszéki mérnöke.

 


6

  1. hely   Székely Dóra 11. A (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)
  2. hely   Kéri Kitti 11. A (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)
  3. hely Szűcs Lili 11. A és Nyári Liliána 11. E (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)

Különdíjasok: Balázs Richard és Kolman Tímea 12. (Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola), Makrai Mercédesz 11. A és Princes Ádám 10. A (Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium)

Természetesen ez a találkozó sem jöhetett volna létre a felkészítő pedagógusok és a szülők támogatása nélkül. Köszönjük szépen a zsűri áldozatos munkáját is! Szeretnénk megrendezni az egynapos diákkonferenciánkat a következő években is, ezért szeretettel várunk minden kisbiológust jövőre is, a jubileumi 25. Kisbiológusok találkozójára!

 

Dunaújváros, 2016. március 21.

Kanálné Katona Edit

munkaközösség-vezető

KÉPGALÉRIA