Szobortörténet

/Eördögh Márton képe/

“Jókor szokjál a gondolathoz: a társaságban (értsd: társadalomban) született ember nem önmagáé. Számtalanok a jótétemények, mik a társaséletben naponként reánk háramlanak. Lehet-e kívánnunk, hogy e jótéteményekkel ingyen élhessünk, mint zsarnok a más izzadása bérével? Használni akarod a társaságot? Úgy mindent meg kell tenned annak fenntartására, mi saját erődből kitelik.”(Kölcsey Ferenc: Parainesis) Soha nem voltak aktuálisabbak Kölcsey gondolatai, mint a mi korunkban, amikor mindenki csak jogait és nem kötelességeit hangoztatja. Ezért különösen nagy értékű az az önzetlen segítség, amit e szobor felállításához kaptunk.
Köszönetünket fejezzük ki iskolánk volt tanítványainak, a kedves szülőknek, valamint Dunaújváros lakosságának, mert sokan megtisztelték segítségükkel és jelenlétükkel a Széchenyi-szobor felállításának ünnepségét.

Külön köszönetünket fejezzük ki azoknak az adományozóknak, akik munkájukkal, pénzükkel hozzájárultak az emlékhely kialakításához.

– Tervek

– Szakvélemény

– Felhívás
“Csak az a valóságos bölcs hazafi, aki lehetőt kíván”
(Széchenyi István: Hitel, 1830)

    Tisztelt Szülők, Kedves Tanítványok! Iskolánk névadójának, Széchenyi Istvánnak méltó emlékhelyet szeretnénk készíteni gimnáziumunk főbejáratánál. Az emlékhely központjában a Rohonczi István képzőművész által készített mellszobor áll majd. Ahhoz, hogy a szobrot felállíthassuk, valamint a szükséges tereprendezési munkálatokat megvalósíthassuk, szeretnénk elnyerni az önök támogatását is.
Az emlékhely átadását 2006. március 15-ére tervezzük, erre az ünnepségre mindenkit  szeretettel várunk. A rendezvény felidézné a “legnagyobb magyar” alakját, de hirdetné iskolánk eredményeit is. Büszkék vagyunk az itt folyó munkára, végzett diákjaink sikereire.   Tisztelt Támogatónk! Természetesen elsősorban volt tanítványainkhoz, jelenlegi diákjaink szüleihez fordulunk. Kérjük, ha tehetik, akár egyénileg, akár munkahelyük támogatását elnyerve anyagilag is segítsék kezdeményezésünket.
Iskolai alapítványunk kuratóriuma vállalta, hogy az alapítvány számláján összegyűjti az adományokat. Az alapítvány neve: Széchenyi István Iskolafejlesztési Alapítvány Számlaszáma: 11736037-20519043 Segítségét, szíves együttműködését és támogatását előre is megköszönöm.

Dunaújváros, 2006. január 12.

Tisztelettel: Székelyi Sándor igazgató

– Dunaújváros Online beszámolója a felhívásról –

– Bronzba öntés

 – Dunaújváros Online beszámolója a szobor elszállításáról –

– Bronzban újra az épületben

– Dunaújváros Online beszámolója a bronz szoborról –

– Tereprendezési terv

 

– Tereprendezés előtti állapotok

– Tereprendezés, burkolat kialakítása

– Kertészeti munkák

KÉPEK

2006. MÁRCIUS 14-én 15 óra

SZÉCHENYI ISTVÁN

szobrának avatási ünnepsége

Műsor:

 • Himnusz
 • Székelyi Sándor /igazgató/ köszöntője
 • A Széchenyi István Gimnázium Vegyeskar előadásában:
  Daróci Bárdos Tamás – Ünnepi kánon
  vezényel: Pocsai Mária
 • Bereményi Géza /filmrendező/ gondolatai Széchenyiről
 • Dr. Kálmán András /polgármester/ avatóbeszéde
 • Hutvágner Éva előadásában:
  Sajó Sándor: Magyarnak lenni
 • A Dunaújvárosi Vegyeskar előadásában:
  Merész Ignác: Egy lap Széchenyi Naplójából
  vezényel: Horváth Péter
 • A Sándor Frigyes Zeneiskola Klarinétegyüttesének előadásában:
  Johannes Brahms: I. szimfónia (részlet)
  Süvegemen nemzeti szín rózsa – népdal
  művészeti vezető: Moravecz Attila
 • Szózat

– Dunaújváros Online beszámolója az avatóról –

KÉPEK