OKPV

OKPV – Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny

 

 

Régóta foglalkozik tehetséggondozással a Mathias Corvinus Collégium, röviden MCC. Idén harmadik alkalommal hirdették meg érdekes versenyüket, az OKPV – t, 3 fős csapatok számára.

A verseny három fordulóból állt, és bár történelem versenyről van szó, először egy írásbeli online feladatsort kellett kitölteni, ami a problémamegoldó képességeket  matematikai és logikai alapokon mérte. Ezután következett az igazi történelmi probléma. A középdöntőben az angol polgári forradalom kirobbanása előtti helyzetben kellett tanácsot adni az uralkodónak. Mit tegyen, ha a hatalmát meg akarja őrizni? A pécsi forduló után csapatunk újabb probléma előtt állt: adjon tanácsot Ferenc József számára közvetlenül a könnigratzi csata után. A döntőre Budapesten került sor, az MCC és a Balassi Intézet épületében. Különlegessége még a versenynek, hogy a problémát csak a bemutató előtt 72 órával közlik, ezután lehet tájékozódni illetve elkészíteni a power pointot, ám ezt is a megfelelő problémamegoldó módszerekkel (swot  analízis, hatások felmérése, opciós fa készítése).

Az országos versenyre kb. 130 csapat jelentkezett, a regionális döntőkbe ebből már  csak 40 jutott, onnan pedig 12 csapat került a döntőbe. Iskolánkat a Borvendég Máté, Körösztös Gergő, Mészáros Emma által alkotott hármas  képviselte. Gratulálunk nekik az elért sikerhez és a döntőben való szép és nívós szerepléshez. Felkészítő tanár: Hutvágnerné Róth Éva

okpv