A millenniumi ünnepségek

(Kárpát-medencei középiskolai honismereti-művelődéstörténeti vetélkedő)

A Honismereti Szövetség az elmúlt év őszén Kárpát-medencei középiskolai honismereti-művelődéstörténeti vetélkedőt hirdetett középiskolás korú fiatalok számára  „A millenniumi ünnepségek”  témakörében.

A vetélkedő célja, hogy ráirányítsa a diákok figyelmét történelmünk 125 évvel ezelőtti eseménysorozatára, amely meghatározó volt nemzetünk társadalmi, gazdasági életére, illetve fejlődésére.

A vetélkedő feladata, hogy olyan történeti-helytörténeti ismeretekkel segítse felvértezni a mai fiatalokat, amelyek szélesítik, gazdagítják az iskolai tananyagot. Kutatásaik során megismerkedhetnek a korszak lakóhelyükre, környezetükre – akár családjukra – gyakorolt hatásával, következményeivel.

A középiskolákból három fős csapatok indulhattak, amelyek közül az első kettő (online megrendezett) forduló a címben is megjelölt témakörhöz kapcsolódó feladatainak a megoldása és határidőre való beküldése után tizenkettő csapat juthatott be a harmadik, döntő (országos) fordulóba.

A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumból kettő csapat indulhatott a megmérettetésen.  Közülük a 12. B osztály Kovács Kitti, Molnár Zsófi, Szabó Máté Tamás  összetételű (Széchenyi 1.)  csapat  az első kettő fordulóban teljesített közel 85 %-os eredménye alapján bejutott a vetélkedő 2022. március 23-án Budapesten a  Nemzeti Múzeumban megrendezendő országos  szóbeli döntőjébe.

A képen Rosti Pál földrajztudós síremléke mellett (balról jobbra) a csapat tagjai :

 Molnár Zsófi, Kovács Kitti, Szabó Máté Tamás láthatóak.

Kiemelkedő teljesítményükhöz gratulálunk és az országos döntőben is további eredményes szereplést kívánunk.

Szervező  (felkészítő)  tanár :    Süveges Zoltán