Véget ért „A millenniumi ünnepségek”

 (Kárpát-medencei középiskolai honismereti-művelődéstörténeti vetélkedő)

A Honismereti Szövetség az elmúlt év őszén Kárpát-medencei középiskolai honismereti-művelődéstörténeti vetélkedőt hirdetett középiskolás korú fiatalok számára „A millenniumi ünnepségek”  témakörében. A három fordulós versenyben az első kettő (online megrendezett) forduló feladatait legjobban teljesítő tizenkettő csapat juthatott be a harmadik  fordulóba. A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumból a 12. B osztály Kovács Kitti, Molnár Zsófi, Szabó Máté Tamás összetételű (Széchenyi 1.) csapat is részt vehetett a vetélkedő szóbeli döntőjén.

  A versenyt szervező Honismereti Szövetség Bél Mátyás születésének évfordulójára- ma a Honismeret Napja – emlékezve 2022. március 23-án rendezte meg a Millenniumi ünnepségek témakörben meghirdetett vetélkedő országos szóbeli döntőjét Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az ünnepélyes megnyitón Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke mondott beszédet kiemelve a Magyarországon nagy számban szervezett vetélkedők nélkülözhetetlen szerepét a fiatalok tudásának gyarapításában.

Az ünnepi beszédek elhangzása után az ismert szakemberekből álló zsűri irányításával a  versenyző diákok tudását és kreativitását egyaránt próbára tévő változatos feladatokat(vaktérkép, képfelismerés, mozaik kép kirakás, titkosírás, élő totó, millenniumi SWOT-elemzés, szituációs feladat) oldottak meg a csapatok tagjai. Az iskolánkat képviselve versenyző csapatunk a  nagy átéléssel előadott szituációs feladatuk(millenniumi rikkancsok) bemutatásával aratott osztatlan sikert(és tapsot) a jelenlévők körében.

  Az egész napos vetélkedő végén a résztvevő csapatok ünnepélyes keretek között vehették át a zsűritől a helyezésüket igazoló oklevelet és a könyvjutalmakat. A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumot képviselő Széchenyi 1. csapat a vetélkedőn országos 5. helyezést ért el. Jutalomként–felkészítő tanárukkal együtt–díjmentesen vehetnek rész a 2022. évi nyári Ifjúsági Honismereti Akadémia programján.

Az oklevélen, a könyvjutalmon és a honismereti táborba való meghíváson kívül a helyezést elérő diákok legnagyobb nyeresége mégis az a felkészülés során megszerzett és elmélyített tudás, amely megfelelő alapot teremthet a magyar történelmi hagyományok őrzéséhez és azok továbbadásához is.


A képen (balról jobbra) a Széchenyi 1. csapat tagjai
 Molnár Zsófi, Szabó Máté Tamás, Kovács Kitti láthatóak.

Eredményes szereplésükhöz gratulálunk!

Szervező  (felkészítő)  tanár : Süveges Zoltán