Vándortáborok

Ez a nyár sok diákunknak az aktív kikapcsolódásról (is) szólt.
4 vándortábort tudtunk indítani, és ez a tény büszkeséggel tölt el minket, szervező tanárokat. Idén már 3 bringás vándoron vettünk részt összesen 66 fővel. A vízivándorosok pedig közel 30-an voltak. Megyénkben nincs még egy olyan intézmény, ahonnan ennyien neveztek ezekre a programokra.

4 vándortábort tudtunk indítani, és ez a tény büszkeséggel tölt el minket, szervező tanárokat. Idén már 3 bringás vándoron vettünk részt összesen 66 fővel. A vízivándorosok pedig közel 30-an voltak. Megyénkben nincs még egy olyan intézmény, ahonnan ennyien neveztek ezekre a programokra.

Ez a nyár sok diákunknak az aktív kikapcsolódásról (is) szólt. 4 vándortábort tudtunk indítani, és ez a tény büszkeséggel tölt el minket, szervező tanárokat. Idén már 3 bringás vándoron vettünk részt összesen 66 fővel. A vízivándorosok pedig közel 30-an voltak. Megyénkben nincs még egy olyan intézmény, ahonnan ennyien neveztek ezekre a programokra.

Bejártuk a Bükk-alját, érintettük Bogácsot és Noszvajt, jártunk barlangban és a kaptárköveknél, megismertük Mezőkövesden a matyók szokásait, népviseletét, majd körbetekertük a Tisza-tavat, miközben megnéztünk minden nevezetességet a tó mentén. Poroszlón az ÖKO-centrumot, Sarudon a strandot, Tiszalökön a vízerőművet és a hallépcsőt, Tiszafüreden pedig a vízisportok közül kipróbálhattuk a kenuzást és a sárkányhajózást.

 Zemplénben bevettük Sárospatak, Füzér, Regéc, Boldogkő várait, meglátogattuk a frissen felújított Károlyi-kastélyt Füzérradványban és egy vadászkastélyt Kőkapunál. Ellátogattunk Széphalomra, Kazinczy Ferenc sírjához. Vizsolyban megnéztük Károli Gáspár bibliájának egyik első kiadású példányát. Sátoraljaújhelyen végig sétáltunk a Nemzeti Összetartozás Hídján. A Megyer-hegyi tengerszemnél láttunk via ferrattásokat és megmásztuk a magas kilátót, melynek tetejéről beláttuk az egész vidéket.

 Akik a Békés-megyei bringás vándort választották szintén sok szépet láthattak. A Wenckheim-család dobozi, gerlai, pósteleki és szabadkígyósi kastélyai mellett eljutottak Gesztre, a Tisza-család gyönyörűen felújított kastélyába és megtekintették a gyulai várat, fagyizhattak a híres Százéves Cukrászdában. Megismerhették Békéscsaba nevezetességeit. Ennek az útnak a különlegessége, hogy a résztvevők a bringán vitték magukkal a heti csomagjaikat a 300 km-es távon.

A vízivándorok az Alsó-Tiszán kalandoztak. Algyőn, Makón, Szegeden is jártak. A víz az ő napjaikat olyannyira meghatározta, hogy szabadidejükben, a kenukból kiszállva két fürdőt is meglátogattak, hogy felfrissülhessenek a nagy forróságban. Az út során is többször csobbantak a folyóban, rengeteget nevettek, élvezték a természetet.

Külön meg kell említeni, hogy mindegyik tábor ideje alatt nagyon meleg volt. Diákjainknak nemcsak a nem kevés kilométerrel, a nehéz tereppel, hanem a nagy meleggel is meg kellett küzdeniük.

Köszönet a szervező tanároknak, Ajtony Krisztinának, Balogh Dávidnak, Csathóné Zágoni Nórának, Molnár Zoltánnénak, Pocsai Máriának és Veréb Ákosnak, hogy a szabadságuk alatt is a diákokkal töltötték napjaikat hatalmas élményt szerezve így nekik.