„A hazáért éltek, haltak”

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzata és a Vasvári Pál Polgári Egyesület (vezetésében Vasvári Pál honvéd őrnagy hősi halálának 1849-es helyszíne és emlékének mai ápolója a kalotaszegi Körösfő község is képviselteti magát) közös szervezésében megvalósuló Vasvári Pál Napok keretében a Pestszentimrei Közösségi Házban 2015. június 5-én került megrendezésre

„A hazáért éltek, haltak” Kárpát – medencei Történelem Tanulmányi Verseny döntője

A verseny első fordulójában a pályázó középiskolás és általános iskolás csapatok „Vasvári Pál és a márciusi ifjak az 1848-as márciusi forradalomban” címmel 3-5 oldalas fogalmazást készítettek, melynek értékelése után a középiskolai kategóriában 6, az általános iskolai kategóriában 11 csapat folytathatta a versenyt a Budapesten megrendezett döntőben.

A 17 döntőbe jutott csapat(a szervező egyesület névadójának tiszteletére) Vasvári Pál életrajzából ill. az ahhoz kapcsolódó magyar reformkor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc és a 100 éve már javában zajló első világháború történetéből mérték össze tudásukat.
A döntő első fordulójában a megadott témakörökön belül lexikális ismereteket kértek számon, a
legfelkészültebbnek bizonyuló 12 továbbjutó csapat már a lexikális ismeretek kreatív alkalmazásáról (plakát és „emlékmű” készítés, szituációs helyzetek megírása és bemutatása stb.) is számot adhatott.

A versengő csapatok felkészültségét és munkáját az ismert történész és tankönyvíró Závodszky Géza által vezetett zsűri értékelte.

hazaert1

A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumból két csapat (a 9.a-s Martzius Tizenötödike és a 9.a-11.b-ből szervezett Fejér szabadcsapat) vett részt a vetélkedésben.

Biztos felkészültségével és kreatív feladatmegoldásaival a Martzius Tizenötödike csapat I., a Fejér szabadcsapat II. helyezést ért el a középiskolai kategóriában

Az első helyezést elért csapat jutalma: több napos kirándulás lesz az erdélyi Kalotaszegre.

hazaert2

A díjkiosztó fényét az is emelte, hogy a zsűri az okleveleket és az ajándéktárgyakat honvéd hagyományőrző huszárok (ún. „vörös ördögök”) tiszteletadása közben adták át.

emleklap

Süveges Zoltán – felkészítő szaktanár