Vízivándor túra a vadregényes Körösök mentén

2022. augusztus 5-11-ig

A Körösök vidéke szinte teljesen megőrizte természet közeli állapotát, így igen emlékezetes vadonbéli élményeket szerezhetnek itt a diákok. Ez a túraprogram a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel karöltve kerül megszervezésre, amely ezáltal kétfajta túranemben járja be a Körösök Völgyét: bringázva, és természetesen a vizek hátán kenuban evezve. A túrakerékpárokat, a túrakenukat a kiegészítő felszereléseket, valamint a helyi túravezetőket a szervezők biztosítják.

1.-2. nap

program első napján érkezés Békéscsabán keresztül, a gyönyörű természeti környezetben, (közvetlenül vízparton) található, Békés- Dánfoki Üdülőközpontba Békésre, ahol szállásunk és ellátásunk is lesz az elkövetkező 2 napon. Első este vacsora után tábornyitó tábortűz a vízparton.

A Békés-dánfoki Üdülőközpontból kiindulva a gyerekek és kísérőik helyi túravezető vezetésével, és csillagtúra formájában bringákkal tekerhetnek a Körösök mentén, felfedezve így a környező vidéket. A túra során útba ejthetik a legérdekesebb látnivalókat, Pl. Békéscsabán a Munkácsy Múzeumot és Emlékházat, a „Kollbászfalut”, a Pósteleki Kastélyt és gyönyörű parkját. Gyulán az Almássy Kastélyt, a Gyulai Várat és Várfürdőt, a Retró Múzeumot, Erkel Ferenc Emlékházat és Múzeumot stb…

3.- 4. – 5.nap

A harmadik naptól a gyerekek és kísérőik túrakenukban evezve folytatják tovább kalandos útjukat lefelé a Kettős, majd a Hármas-Körösön. Innentől már váltakozó szálláshelyeken töltik majd az éjszakákat, hangulatos csapatsátrakban. Táborhelyek: Köröstarcsán, Gyomaendrődön és Szarvason. A napi evezős távok 20-25 km között.

Az igazán vadregényes és szinte még érintetlen Körösökön, menetközben több pihenő pont is beiktatásra kerül, ahol érdekességekkel és egyéb látnivalókkal találkozhatnak az ifjú vízi vándorok. Pl. Bodoky Károly Vízügyi Múzeum, Kereki-híd (Petőfi emlékhely), a Kettős és a Sebes-Körös összefolyása, Félhalmi Horgász és Halásztanya, Peresi- Körösvölgyi Természetvédelmi Bemutatóház stb.

  1. – 7 nap

Az utolsó táborhely közvetlenül a Szarvasi Holt Körös partján található Szarvasi Ifjúsági Táborban lesz. Itt is 2 éjszakát töltenek az ifjú vándortáborosok csak úgy, mint előzőleg Békés-Dánfokon. Fő közlekedési eszközünk újra a kerékpár lesz, amelynek segítségével bejárhatjuk a környék nevezetességeit, érdekességeit.

Pl. Szarvasi Arborétum, Anna Liget, Körös-Maros Nemzeti Park bemutató helye, Békésszentandrási Duzzasztómű, Bolza Kastély, a Történelmi Magyarország középpontját jelképező (szélmalom) emlékhely, Szarvasi Vízi Színház stb… Utolsó este vacsora után táborzáró program a tűz mellett.

Utolsó (7.) napon, reggeli után csomagolás és hazautazás Szarvasról.

A tábor díja: 36 000 Ft/hét

Jelentkezni Ajtony Krisztina tanárnőnél lehet 20.000 Ft előleg befizetésével.