Látható csodák

   A Honismereti Szövetség és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Honismereti Egyesület az elmúlt tanévben középiskolás korú fiatalok számára országos pályázatot hirdetett Látható csodák – Természeti értékek… címmel. A pályázat célja az volt, hogy a honismereti munka alatt értett épített örökség védelmén és a szellemi hagyományok ápolásán túl a diákok a környezetük természeti értékeit is digitális összeállítású pályamunkák készítésén keresztül megismerjék és be is tudják mutatni.


Szabó Zsuzsanna és Gulyás Viktória előadás közben

  A legjobban sikerült pályamunkák szerzői meghívást kaptak a 2024. augusztus 5-9. között Nyíregyházán megrendezett XXVIII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára, ahol munkájukat bemutathatták.

A résztvevők az ország számos régióját képviselték, de érkeztek előadók a mai határon túli Erdélyből és Délvidékről is.

Az Ifjúsági Akadémia ünnepélyes megnyitására a Vármegyeháza Dísztermében került sor, ahol Nyíregyháza polgármesterének köszöntő szavait a helyi művészeti iskola növendékeinek zenei műsora követte, majd a rendezvény témájára hangoló tudományos előadás is elhangzott Magyarország – csendben rejtőzködő – természeti értékei címmel.

Délelőtt diák korreferátumok (mintegy 25 előadás 50 előadótól) hangzottak el az akadémia ideje alatt, délután pedig műhelymunka keretében változatos, játékos és kreatív feladatok(pl. az  előadások anyagából összeállított kvízverseny, geoláda keresés stb.) segítették a résztvevők  számára  a  témakör feldolgozását. A Sóstói Múzeumfaluban népdal, néptánc tanulás és esti tábortűz tették lehetővé a fiatalok ismerkedését. Jutott idő városnézésre (a Kállay Gyűjtemény megtekintésével), strandolásra és egész napos tanulmányi kirándulásra is Kállósemjén(Kállay kúria) – Nyírbátor(középkori gótikus templomok) – Cégénydányád(Kölcsey-Kende kúria és park) –Mátészalka(a Fény városa, Hollywood bölcsője/Tony Curtis életmű bemutatása) – Vaja(Vay-várkastély és Múzeum) útvonalon.

  A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumból a 11. C osztály két tanulója vehetett részt sikeres pályázata jutalmaként a rendezvényen. Gulyás Viktória és Szabó Zsuzsanna a Körös – Maros Nemzeti Park természeti értékeiről tartott jól sikerült előadást, amiért a Honismereti Szövetség elnöke tanulóinkat elismerő oklevélben részesítette. Szabó Zsuzsanna különdíjként a honismereti tábor kvízversenyének megnyeréséért a Honismeret folyóirat egy éves előfizetését is jutalmul kapta.

Az oklevélen és a honismereti táborba való meghíváson kívül a résztvevő diákok legnagyobb nyeresége az a megszerzett és elmélyített tudás, amely megfelelő alapot teremthet – környezetünk természeti értékeinek megőrzése és védelme mellett – a természet szeretetének átadásához is.

Eredményes szereplésükhöz gratulálunk! 

Szervező tanár: Süveges Zoltán