bejegyezte: Szig Rendszergazda | Comments

VíziVándor Tábor a Mosoni-Dunán 2023. július 28- augusztus 3.

A Mosoni-Duna a Duna folyó déli fattyúága, több mint száz kilométer hosszan kanyarog, majd Győr után, Véneknél ömlik a Dunába. Túránk során a kezdeti kanyarokkal teli szakasz után békésebb folyószakaszon haladunk, kellemes táborhelyeken kötünk ki. A vízpart majdnem végig erdővel borított, a folyó medre többnyire kavicsos, de helyenként homokkal és iszappal is találkozhatunk. A Mosoni-Duna Győr legjelentősebb folyója. A hajóforgalomtól elzárt, ezért teljesen nyugodtan lehet rajta vízitúrázni.

1-2-3.nap: Rajka-Mosonmagyaróvár

Első táborhelyünk Rajka városában található, ahol két éjszakát tölt el a csapat. Az első napon kenu oktatással kezdünk, hogy mindenki el tudja sajátítani az evezés és kormányzás tudományát. Ezen a helyszínen rengeteg történelmi látnivaló van, így fakultatív programként az itt eltöltött napok során a csapat ellátogathat a magyar-osztrák-szlovák hármashatáron felállított Hármashatár-kőhöz és Szoborparkhoz, ezenkívül az evangélikus paplakot és a hozzá tartozó templomot is felkereshetjük. A szárazföldön sétatávolságra elérhető egy tanösvény, ahol szebbnél-szebb helyek tekinthetők meg, ha vízre vágyna a csapat, elevezhet a Hallépcsőhöz. A sportolni vágyóknak a szálláshelyen több lehetőség is kínálkozik.

Reggeli után elhagyjuk a rajkai szállásunkat és túrakenuval indulunk a következő célig, Mosonmagyaróvárig. Itt két éjszakára elfoglaljuk új táborhelyünket. Evezés után a jól megérdemelt pihenés következik, de akik nem fáradtak el, azoknak ajánljuk a történelmi város felfedezését: barangolhatunk a Mosonmagyaróvári várban, ellátogathatunk a szélerőműhöz vagy a Szent-János oszlophoz.

4-5. nap: Mosonmagyaróvár-Novákpuszta

A következő napon újabb vízen töltött órák várnak ránk, csillagtúrát teszünk Mosonmagyaróvár közelében. Akik nemcsak kenuban szeretnének élményeket gyűjteni, azok várják a város nevezetességei.

Vízi vándortúránk ötödik napján utunk Novákpusztára vezet. Itt következik a várva várt legtisztább vizű Duna-ág: amennyiben búvárszemüveg és pipa is van a túrázóknál, kiváló lehetőség nyílik a búvárkodásra. Az enyhén kanyargó folyót a bedőlt fák miatti árnyékos, hűs partszakaszok övezik, a gazdag növény és állatvilág testközelbe kerül. Novákpusztán egy éjszakára maradunk. Ezen a helyszínen közös erőbedobással készítjük el a vacsorát: mindenkinek hozzá kell járulni a főzés sikeréhez.

6-7 nap: Dunaszeg-Győr

A reggeli után elhagyjuk a szállást és Dunaszeg felé vesszük az utat, ahol majd egy éjszakát tölt el a csapat. A sportolni vágyóknak több lehetőség is rendelkezésükre áll. Megismerhetjük a Dunaszeg városát is: ellátogathatunk a Falumúzeumhoz, a Kisvasúti emlékhelyhez, a római katolikus templomhoz és a Millenniumi Emlékparkhoz. Az utolsó éjszakán közös tábortűz mellett idézhetjük fel a hét izgalmait, közben akár pillecukrokat is süthetünk.

Az utolsó reggelit követi az utolsó vízre szállás, meg sem állunk a célállomásig, Győrig. Ez lesz az egy hét legrövidebb távja. Megérkezünk Magyarország műemlékekben gazdag, csodálatos barokk városába, majd a kiszállás után utoljára tisztíthatjuk ki a kenukat. Hazautazás előtt ajánljuk a csapatnak, hogy látogassa meg Győr városát. A város a román alapokon álló barokk Bazilikától az eklektikus középületeken át a modern építészet kiváló alkotásaiig gazdag látnivalókat kínál.

A tábor ára: 43.000 Ft

Jelentkezni Ajtony Krisztina tanárnőnél lehet az első részlet befizetésével (15.000 Ft) 2023. február 10-ig.