Beporzók napja

2018-ban polgári kezdeményezésre tartották először az új természetvédelmi jeles napunkat, a beporzók napját.

A kezdeményezés fő oka az volt, hogy világszerte, de elsősorban az északi féltekén tapasztalható a beporzást végző rovarok nagy mértékű pusztulása.

A nap szellemisége minden beporzó szervezetre koncentrál, hazánkban elsősorban rovarokra. A világon azonban sok madár és denevér által megporzott virág, illetve növény létezik, őrájuk is kiterjed a figyelem. Ezeknek is szerepe van abban, hogy országunkban is kaphatók trópusi dísznövények, déligyümölcsök, egzotikus fűszerek. Általánosságban a termesztett növények kétharmadát, élelmiszereink egyharmadát köszönhetjük nekik.

Idén a Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola és a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium két pedagógusa, Császár Mónika Ilona és Simonné Baranyai Anna összefogott, hogy felhívják tanulóik figyelmét az ügy fontosságára.

 A beporzók napján, március 10-én az ügy aktivistái- tanulók és tanárok egyaránt -sárgába öltöztek és különféle programokon vettek részt.

A gimnáziumban az első órában Popovics Sándor, nagyvenyimi méhész tartott érdekes előadást a méhekről, a mézről és a méhészkedésről. Délután pedig a két iskola tanulói közösen virágokat ültettek és rovarhoteleket telepítettek. A virágültetési akciót gyönyörű, rovarcsalogató  növényekkel a Mirage Virág és Ajándék támogatta.