Regélő szülőföld

   A Honismereti Szövetség  és  a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület  az elmúlt tanévben középiskolás korú fiatalok számára országos pályázatot hirdetett „Regélő Szülőföld – Népmondák szülő- és lakóhelyemen” címmel. A pályázat célja az volt, hogy a diákok digitális összeállítású pályamunkák készítésén keresztül megismerjék és be is tudják mutatni a szűkebb hazájukban keletkezett illetve ismert népmondákat.

   A Honismereti Szövetség Pedagógiai Munkabizottsága által kiválasztott pályamunkák szerzői meghívást kaptak a 2023. augusztus 14-18. között a „Völgység fővárosában”, Bonyhádon megrendezett

XXVII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára, ahol munkájukat bemutathatták. A résztvevők az ország minden régióját képviselték, de érkeztek előadók a mai határon túli Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről is.

Az Ifjúsági Akadémia ünnepélyes megnyitására a rendezvénynek otthont adó Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium nagytermében került sor, melynek során az intézmény diákjai Petőfi 200 címmel műsort adtak és a rendezvény témájára hangoló tudományos előadás is elhangzott Magyar történeti mondák címmel.

Délelőttönként diák – korreferátumok (mintegy 20 előadás 43 előadótól) hangzottak el az akadémia ideje alatt, délután pedig a résztvevők „műhelymunka” keretében játékos és kreatív feladatok segítségével bővítették ismereteiket. Esténként táncház, népdal tanulás és  ún. „digitális tábortűz” segítették a fiatalok ismerkedését. Jutott idő városnézésre, strandolásra és egész napos tanulmányi kirándulásra is Grábóc – Szekszárd – Kölesd –Borjád – Sárszentlőrinc – Kakasd útvonalon, megtekintve az ott található nevezetességeket. A szekszárdi látnivalók mellett Sárszentlőrincen a Petőfi emlékház, Kakasdon a sváb – bukovinai székely – felvidéki magyar együttélés példáját bemutató faluház megtekintése külön említést érdemel.

  A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumból a 10. A  osztály három tanulója vehetett részt az eseményen. Barna Bettina és Szolek Bori (a Tóth Anna Sárával közösen készített) előadásában a  Dunaújváros  területéhez tartozó egykori Pentele monostor középkori megnevezésének etimológiai értelmezését adta Bóna István akadémikus által összegyűjtött (és értelmezett) földrajzi, történeti és néprajzi adatok segítségével. A Dunaújváros helytörténetét is kutató egykori lokálpatrióta régészprofesszor módszerét követve eljuthatunk az egykori pentelei legendák születésének forrásához, melynek eredményeként szülőföldünk valóban regélni kezd. Az oknyomozó előadásért a Honismereti Szövetség elnöke tanulóinkat elismerő oklevélben részesítette.

Az oklevélen és a honismereti táborba való meghíváson kívül a résztvevő diákok legnagyobb nyeresége az a megszerzett és elmélyített tudás, amely megfelelő alapot teremthet a magyar (hely)történeti hagyományok őrzéséhez, kutatásához és továbbadásához is.

Eredményes szereplésükhöz gratulálunk!                

Szervező(felkészítő) tanár: Süveges Zoltán