Bringás vándortáboraink

Iskolánk 5 évvel ezelőtt kapcsolódott be a bringás vándor mozgalomba.  Eleinte egy csoporttal, majd kettővel idén pedig már három csoporttal táboroztunk, kerékpárra ültetve ezzel ebben az évben 70 diákunkat. Az ország különböző tájegységein szervezett 7 napos táborok remek infrastruktúrára épülnek.

A tábornak nem csak az a célja, hogy mozogjanak a gyerekek, hanem az is, hogy megismerjék az adott tájegység nevezetességeit, történelmét, földrajzát, kultúráját, gasztronómiáját, bepillantást nyerjenek az ott élő emberek életébe, megismerkedjenek velük. Ezek a táborok remek közösségformálók, hiszen esténként –TV nem lévén- jókat lehet beszélgetni, társasozni. Előfordulhat az is, hogy nincs térerő, így kénytelenek a telefonjaiktól is elszakadni.

Az idei táboraink a Csereháton és a Zselicben voltak.

Csereháton, ahol két csoportunk is kerekezett, megnéztük a Szendrői várat, a Rudabányai-tavat, a szalonnai Árpád-kori templomot, megmásztuk az Esztramos hegyet és felmentünk a Kecske-padnak nevezett magaslatra, mely a Cserehát legmagasabb pontja a maga 340 méterével. Gyönyörködtünk Bódvalenke európai roma művészek által készített freskóiban. Jártunk Magyarország legészakibb településén, Hidvégardón és áttekertünk Szlovákiába is, hogy túrázzunk egyet a Szádelői-völgyben.

 Zselicben is rengeteg szépet láttunk. Szentlőrincen voltunk a Brantner-Koncz Emlékházban, megnéztük a helesfai templomot, Németlukafa 3 emeletes magtárát, Patapoklosi festett fakazettás református templomát. A Szennai Skanzenben megismertük a tájegység építészeti stílusát és kézműves foglalkozáson vehettünk részt. Bőszénfai Szarvasfarmon szarvast simogattunk, Kaposmérői Bölényfarmon rengeteg mindent tudtunk meg a bölényekről, Vásárosbécen pedig solymászbemutatón vettünk részt. Somogyhársány katolikus plébánosa nemcsak a település történetéről mesélt, hanem a Budapest-Bamako rallyról is, mitöbb rallyzott is a gyerekekkel a tuningolt Zsigulijával. Szigetváron ellátogattunk a Zrínyi-várba, és jót fürdőztünk a város termálvizes gyógyfürdőjében.

A táborokat szervezői és egyben kísérő pedagógusok:

Molnár Zoltánné – Boldis Szandra (Cserehát és Zselic bringa)

Pocsai Mária – Csathóné Zágoni Nóra (Cserehát bringa)